Хашкото обвинителство побара доживотен затвор за Караџиќ

Обвинителството ги повика судиите на Хашкиот трибунал, да ја отфрлат жалбата на поранешниот политички водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, и во жалбената постапка да го осудат на казна...

Википедија ги игнорира забелешките во врска со концентрациониот логор Јасеновац

Фондацијата Викимедија, не одговори на прашањата на БИРН за текстовите објавени на Википедија на хрватски јазик, во кои се минимизираат злосторствата извршени во Втората светска војна во концентрациониот логор...

Харадинај ѝ врачи признание на Наташа Кандиќ

Премиерот на Косово, Рамуш Харадинај, ѝ врачи признание на Наташа Кандиќ, основач на Фондот за хуманитарно право (ФХП) на Србија, за нејзината улога во откривањето на вистината за жртвите...

Караџиќ започна со презентација на својата жалба, злосторствата ги нарече „мит“

Караџиќ, започна со презентација на својата жалба на пресудата со која беше осуден за геноцид и за други воени злосторства, негирајќи дека учествувал во злосторнички потфат

Истражување на комунистичкото минато низ уметноста

Уметничката кампања „Дури и ѕидовите имаат уши“, што ќе биде реализирана во Албанија, има за цел да го нагласи широко распространетиот надзор на граѓаните, што комунистичкиот режим во оваа...

Википедија ги игнорира забелешките во врска со концентрациониот логор Јасеновац

Фондацијата Викимедија, не одговори на прашањата на БИРН за текстовите објавени на Википедија на хрватски јазик, во кои се минимизираат злосторствата извршени во Втората светска војна во логорот Јасеновац

Презентација на жалбата на Караџиќ на „неправедната“ пресуда за геноцид

Пред Механизмот за меѓународни кривични трибуналиво Хаг, почнува презентацијата на жалбата на поранешниот водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, на пресудата со која тој беше осуден за геноцид

Опозицијата во Србија бара да се забрани митингот на Шешељ во Хртковци

Дел од опозициските партии во Србија, побараа да се забрани митингот што лидерот на Српската радикална партија (СРП), Воислав Шешељ, планира да го одржи во селото Хртковци, каде што...