Лавров: Хашкиот трибунал треба да се затвори

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, изјави дека Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ), требало одамна да биде затворен, бидејќи бил пристрасен и против Србите. Маја Живановиќ,...

Партиски игри: криенка со парите за избори

Владејачките партии на Балканот се сомничат дека користат донатори кои даваат пари преку посредници за да ги наполнат со пари од тајни извори касите од кои се троши за...

Затворска казна поради малтретирање на хрватски затвореници во војната во БиХ

Тројца поранешни припадници на Армијата на Босна и Херцеговина, АБиХ, се осудени на вкупно 17 години затвор, за злосторства извршени во 1993 година, над цивили од хрватска националност, кои...

Пријава поради „пристрасност” на судиите и обвинителите во Република Српска

Републичкиот центар за воени истражувања, воени злосторства и потрага по исчезнати лица, при Министерството за правда на Република Српска, пријави 15 државни судии и обвинители, поради наводна пристрасност. Данијел...

Косово одликува американски пилот кој учествувал во бомбардирањето на НАТО

Косово го одликува началникот на штабот на Военото воздухопловство на САД, Дејвид Голдфејн, чиј авион, за време на бомбардирањето на НАТО на Југославија во 1999 година, беше соборен. Дие...

Во Хрватска се отвора центар за документирање на судењата за воени злосторства

Во новиот центар за транзициска правда, кој се отвора во Пула, ќе бидат изложени документи, филмови и фотографии од предмети кои се суделе пред Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна...

Вулин повторно ги пофали ослободените воени злосторници

Српскиот министер за одбрана, Александар Вулин, одговори на критиките кои му ги упати американскиот амбасадор во Белград, бидејќи јавно пофали двајца осудени воени злосторници. Филип Рудиќ, Белград Српскиот министер...