Во Србија нема солзи за жртвите од Сребреница

Оваа, како и претходните години, во Србија изостана јавното сеќавање на геноцидот извршен во Сребреница, што е одраз на континуираното отсуство на емпатија и солидарност кон жртвите и преживеаните...

На одбележувањето на годишнината од геноцидот во Сребреница закопани уште 35 жртви

Околу 30.000 граѓани се собраа во Меморијалниот центар во Поточари, крај Сребреница, за да присуствуваат на одбележувањето на 23-годишнината од масакрите и на погребот на уште 35 жртви на...

Турбулентните времиња на хрватскиот неделник „Ферал Трибјун“

Во истражувањата за „Ферал Трибјун“, зборуваме за неделникот кој водеше постојана битка со режимот на Хрватска, а денес важи за најдолготраен симбол на независното новинарство

Одбор на американскиот Конгрес ја притисна Србија поради случајот Битиќи

Маја Живановиќ, Белград По повод 19-годишнината од убиството на тројцата браќа Битиќи, Одборот за надворешно-политички работи на Претставничкиот дом на Конгресот на САД, усвои резолуција за овој случај, кој...

Жалба против одлуката, предметот на радикалите, да му се отстапи на Белград

Радоша Милутиновиќ, Белград Хашката обвинителка, Дијана Елис, најави дека ќе поднесе жалба против одлуката, да му се отстапи на Белград процесот против членовите на СРП, Петар Јојиќ и Вјерица...

Во Сараево отворен фестивал кој се фокусира на последиците од војната

Ерна Мачкиќ, Сараево На петтиот ВАРМ фестивал, кој беше отворен во среда во главниот град на Босна и Херцеговина, ќе бидат прикажани фотографии и филмови за војните низ целиот...

Невладина организација од Косово поднесе 150 кривични пријави против Срби

Блерта Ибердемај, Дие Морина, Приштина Невладина организација, која собира докази за воени злосторства во Косово, извршени од страна на Србите, во периодот 1998-1999 година, до Специјалното обвинителство во Приштина...

Во Хрватска наскоро ќе биде отворен Музеј на воената фотографија

Ана Владисављевиќ, Загреб Во Загреб во јули ќе биде отворен Музеј на воената фотографија, во кој ќе бидат изложени фотографии на кои се прикажани ужасите на вооружениот конфликт, видени...