Црвените беретки „протеруваа, мачеа и убиваа Бошњаци“

Поранешен припадник на единицата „Црвени беретки“, на повторното судење на шефовите на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ и Франко Симатовиќ Френки, изјави оти единицата, во...

Приштина планира да отвори музеј на воените злосторства

Приштина планира да отвори свој музеј на воените злосторства, во напуштена скривница изградена во времето на комунизмот, каде што ќе бидат изложени експонати од злосторствата извршени за време на...

Албанија: Иницијатива политичкиот затвор Спач да се трансформира во музеј

Реализацијата на предлогот, затворот Спач, во кој за време на владеењето на комунистичкиот режим во Албанија биле притворани политички затвореници, кои државата ги праќала на принудна работа, да биде...

Поранешен припадник на Црвените беретки: Симатовиќ беше наш командант

Поранешен припадник на Црвените беретки сведочеше дека поранешниот функционер на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Франко Симатовиќ, кому му се суди во Хаг, во 1995 година, кога...

Во Загреб почна повторно судење на српски паравојник за воени злосторства

Пред Окружниот суд во Загреб повторно започна судењето на Мирослав Јовиќ, кој е обвинет дека за време на војната во 1991 година, убил еден и ранил уште еден цивил...