БИРН во потесен избор за најпрестижната глобална награда за дата новинaрство

Базата на податоци „Странски инвестиции под лупа“ на БИРН Македонија е меѓу петте номинирани за најпрестижната глобална Награда за дата новинарство 2017, во категоријата – мали редакции

Поднесена пријава за воени злосторства против генералот Јован Дивјак

Полициската управа на босанскиот град Требиње, поднесе пријава за воени злосторства против пензионираниот генерал на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ), Јован Дивјак, за наводни злосторства против Србите извршени...

Врховниот суд на Косово го ослободи Лимај од обвиненијата за воени злосторства

Врховниот суд на Косово го ослободи поранешниот командант на Ослободителната војска на Косово (ОВК), Фатмир Лимај, од обвиненијата за воени злосторства извршени во 1999 година во притворниот центар Клечка.

Одбраната на Младиќ најави можност да ги повика граѓаните на протести

Адвокатите на Ратко Младиќ, најавија можност, да ги повикаат граѓаните на Србија, да излезат на протести за поддршка на нивното барање за условно ослободување на поранешниот командант на босанските...

Ослободени од обвинението за предизвикување на омраза поради изјава за Сребреница

Судот на Босна и Херцеговина ги ослободи од обвиненијата за поттикнување на омраза и нетолеранција, Милан Мандиќ и вработените во една локална телевизија, поради изјава дадена во 2014 година,...

Во Црна Гора ќе биде одбележана годишнина од депортацијата на Бошњаците

Црногорски активисти за човекови права, на 25-годишнината од депортацијата на бошњачките бегалци, кои подоцна биле убиени, повторно ги повикаа властите да ги казнат одговорните и на жртвите да им...

Младиќ се жалеше на одлуката на Трибуналот да не биде привремено ослободен

Одбраната на поранешниот командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, поднесе жалба против одлуката на Хашкиот трибунал, да го одбие неговото барање за привремено ослободување, заради лекување...