Изложба на ММКТ за страдањата на децата во војните

Механизмот за меѓународни кривични трибунали, ММКТ, покрена онлајн мултимедијална изложба која говори за страдањата на децата, во конфликтот во поранешна Југославија и во Руанда. Џана Брканиќ, Сараево Изложбата насловена...

Во Белград продолжува судењето за злосторствата во Сребреница

Првото судење во Србија, за масовните убиства на Бошњаците од Сребреница, ќе продолжи. Вака реши Апелацискиот суд во Белград, кој ја поништи претходната одлука со која обвинителот требаше да...

Спор помеѓу Србија и Хрватска поради споменикот на Милан Тепиќ

Веќе четири дена трае дипломатскиот спор помеѓу Србија и Хрватска, до кој дојде кога во Србија беше откриен споменик на југословенски мајор, кој во војната, во 1991 година, се...

Србија даде гаранции за привремено ослободување на Ратко Младиќ

Властите во Белград соопштија дека дале гаранции оти Ратко Младиќ ќе се врати во Хаг, доколку биде пуштен на привремена слобода заради лекување во Србија. Филип Рудиќ БИРН Белград...

Обележување на местата на страдање во војната во БиХ

Четворица активисти од Босна и Херцеговина, спроведуваат неофицијална кампања за поставување на привремени обележја на местата на страдање во војната, на кои нема постојан споменик

Отфрлена тужбата на потомците на жртвите од Втората светска војна против Хрватска

Судот во Чикаго ја отфрли тужбата на потомците на жртвите од Втората светска против Хрватска, случај кој беше проследен со наводи за кражба на идентитет, бидејќи адвокатот на тужителите...

Претседателот на Судот на БиХ ја осудува „неправедната критика”

Судот на Босна и Херцеговина заслужува пофалби за стотиците завршени предмети на воени злосторства, но пред него и натаму е „долг пат” за решавање на заостанатите случаи, вели за...

Австралија бара начин да му го одземе пасошот на Капетан Драган

Откако хрватскиот суд го осуди српскиот паравоен командант, Драган Васиљковиќ, за воени злосторства, австралиските власти бараат начин да му го одземат пасошот на Австралија. Свен Милекиќ, Загреб Австралиските власти...

Во Косово отворен Центар за документација на воените злосторства

Фондот за хуманитарно право од Косово, во Приштина отвори Центар за документација на воените злосторства, кој нуди информации за петте случаи поврзани со Косово, кои беа судени пред Меѓународниот...

Србија: Критики за учебник по историја заради „ширење на шовинизам“

Учебникот по историја, чиј автор е српскиот историчар и член на владејачката Српска напредна партија (СНП), Радош Љушиќ, ги навредува етничките малцинства и соседите на Србија, се вели во...