Пред и после 27 април

Од гледна точка на Уставот и на евроатлантската интеграција, и до вчера, како режимска партија, и сега, како опозиција, ВМРО-ДПМНЕ е нешто онострано – реална антимакедонска странска сила

Кризата, платформите и Уставот

На албанската платформа ѝ се противстави идеја за македонска платформа, која Груевски, осомничен за грамадни кривични дела, го воскреснува во спасител на татковината, а Заев, кој се бори за...

63-те Пратеници: Решение на кризата, или на државата?

„Кризата ќе заврши само со 63 пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Тоа е главна гаранција (…) дека Заев и неговата банда нема да ја дестабилизираат Македонија.“ Таква е позицијата...

Собранието, СЈО и државата

Осомничениот екс-премиер како топка ја шутна собраниската анкетна комисија за прислушувањето, а „расправата“ во Собранието ја операционализира неговата анатема „Ванхојтевци- Катици“

За државата и против неа

Партијата што се препушта на инфериорна инструментализација, ризикува да ја преземе одговорноста не само за сторените престапи на раководството туку и за последиците од заштитата на престапниците со нови...

Перманентно повторување на делото

Груевски ги впрегнува сите ресурси на државата за да се урне браната на Пржино и да се продолжи курсот на перманентната револуција – на таа идеолошко-политичка и кривично-правна дигресија...

Изборот на лидерот

Симптоматично е дека и Георгиевски, и Груевски паднаа на титоистички кадар, на Тупурковски и Иванов. Така дочека, со граѓанскиот отпор внатре и со интервенција на меѓународната заедница, да биде...