Судството како „линијата Мажино“

Многу индиции укажуваат дека судството ќе се соочи со опасноста да биде претворено во „линијата Мажино“, на која власта предизборно ќе ја брани својата изгубена чест. Сликите како нејзини...

Новинарство со лажна декларација

Поразително е чувството на измаменост од некои новинарски производи. Во декларацијата ви се ветени 100% факти, а добивате 30% шпекулации, 30% спин, 30% пропаганда, 5% вештачки бои за „неутралност“,...

Писмо до Пјер Мороа

Господине Мороа, пред две децении интуитивно сте го почувствувале проблемот, но сте ја згрешиле дијагнозата. Не е проблемот во „племето“, (народот/граѓаните) туку во неговите политички водачи, кои и покрај...

Сонцето не е само за на знаме

Блиндираните макети и калапи на политичко однесување и градењето политички „бункери“, со отвор низ кој не влегува светлина, а излегуваат само цевки за политичко пушкарење, не нѐ водат ни...

Помеѓу избор и избори

Властољубивиот фанатизам и редукцијата на политички разум, ја носат земјата пред опасноста да одбележи триумф во обезбедувањето сурогат за демократија. Тоа е една политичка алхемија која треба да нѐ...

Сага за едно полтронство

Не го убивајте гласникот. Не го дарувајте со таква голема среќа да глуми жртва, оној што сам си ја приредил најголемата несреќа – да биде полтрон. Убивајте ја политиката...

Година што не смее да биде изедена од скакулци

Во календарот на бриселските дипломати неформално циркулира „резервен датум“ за избори во јуни. Но, ако се има предвид учинокот на „четворката“ во изминатите пет месеци, само неупатен во „искрената...

Престапник се вовлече меѓу нас!

Извори од граничната полиција тврдат дека госпоѓата во формуларот напишала оти планира да остане цели 366 дена и покажала некаква меѓународна дозвола за престој, со назнака „престапна“. И сега...

Ако нема реформи, не треба да има ни избори!

Само ревизија на датумот за избори може да го запре лудилото на агресивно концесионирање на електоратот и да го фокусира вниманието на итните реформски приоритети. Во спротивно, нема да...