Замисли си

Замисли си Студентскиот дом Гоце Делчев да се пренамени во Дом на млади на Македонија, екстерното тестирање да се прогласи за пробно, да има чист воздух и чиста вода...

Се грижи ли некој за Кежаровски?

Додека сега се чека Апелација и се издишува незадоволството во новинарската заедница со некакви оптимистички, но нереални сценарија, се прашува ли некој што се случува со тој човек и...

Македонија ја плаќа цената на циничните игри на власта

Неодамнешната ерупција на етничко насилство во Македонија, е директен резултат на неодговорноста и скапата политика на двете партии на власт, во стилот раздели, па владеј. Убиството што на 19...

Заробени медиуми: Како суди судот на Груевски

Скандалозна пресуда на судиката Весна Калковска која убаво го отсликува режимот, судството и новинарството. Деновиве падна уште една скандалозна судска пресуда која убаво го отсликува режимот на Никола Груевски...

Нечуен пискот за смисла

Жално е што треба да се случи морална или природна катаклизма, за стегите да попуштат и да се потсетиме на новинарството какво би требало и можело да биде. Заборавената...

Под сенката на дудинките

Кој јадел дудинки знае: освен што рацете, устата и забите ќе ви добијат темно виолетова боја, дамките од дудинки на облеката едноставно не се мијат. На почетокот на минатиот...

Несоодветни споредби меѓу ропството во Америка и животот во Османлиското Царство

Не ми се допаѓаат „смешките“ во врска со филмот „12 години роб“ што доби Оскар, со поента дека ние сме биле фраери што сме издржале „500 години турско ропство“....

Астротурф граѓанство

Наместо вистински успех во владеењето, како подобрување на економската состојба, спречување на корупцијата или заштитата и унапредувањето на човековите права и слободи, полесно е да се собере одредена група...

Истражувачкото новинарство-потреба или закана?

Се сеќавам некогаш во новинарството постоеше вистински натпреварувачки дух за тоа кој прв ќе објави некоја информација, за утредента да се чуствуваме како вистински победници. Една неодамнешна посета на...