Протестите се борба за опстанок на Македонија

Имплицитната порака на овие шарени протести е: „Има злостор – има казна“. Нема бегање од казната, не постои такво место во светот! Протестите на македонската „Шарена револуција“, кои траат...

Ете нѐ повторно на улица

Веќе навикнат ритам, се будам, деца на училиште, утринска гимнастика, на работа – работно, шарено протестирам, заслужен одмор. Некои велат дека долго трае. Јас велам: нека трае. Треба граѓаните...

Повторно ќе победиме!

Кога прашуваат кој стои зад #Протестирам, кој е #Протестирам, погледнете на улиците и плоштадите низ Македонија. Тоа е е #Протестирам Сигурно постои збор во некој јазик кој ја опишува...

Протестирам за да не полудам

Протестот заврши, ние се разделуваме секој на своја страна. Си мавтаме со другарките со ишарет „се гледаме утре, исто време, исто место“. Морам да признаам дека сум уморна понекогаш,...

Републиката во пламен!

Републиката ја закопуваме ние граѓаните со нашето соучесништво во грабежот прифаќајќи да ги глодаме коските на господарите на нашата економија и на нашето јавно добро кои елитите си ги...

За симулакрумот на активно граѓанство

Гневот на продемократските демонстранти кој беше искажан преку фрлени јајца, камења и боја, како и неколкуте турканици со полицијата, претставува совршена муниција за и онака празната реторика на ГДОМ-овци....

Последното претседателско помилување

Откако Претседателот ја уништи и последната надеж за исполнување на Пржинскиот договор, само меѓународна интервенција може да ја спаси државата од насилство. На 12-ти април, Претседателот на Македонија, Ѓорге...

Клуч за Антикорупциската комисија

Антикорупционерите се дојдени на функцијата за да се борат против корупцијата и криминалот, а ако вака лесно ги „затвораат прашањата за век и векови“, тогаш затворањето на оваа институција...

Бизнис политика наспроти визија

Домашните политички-бизнис елити и странските картели со неподнослива леснотија ги истуркаа граѓаните, ги претворија во публика и им дадоа навивачки свирчиња. Ниту еден суштински договор, Охридскиот, децентрализацијата, Мајскиот, Пржино…,...