Падобранци

…или, не прави се како да си паднат од небо! Како мал, се сеќавам дека често слушав како велат, „ајде, не прави се како да си паднат од небо“...

Како да се подобри парламентарниот надзор над следењето на комуникациите

Последниот скандал во Македонија кој откри масовно прислушување на граѓани ја наметнува потребата од ревидирање на воспоставените надзорни механизми кои, иако почиваат врз генерално задоволителна правна рамка, се покажаа...

Граѓанинот мора да излезе од излитените фрази

Здодевни се конспиративните теории и мрзливоста пред сѐ да се истражува за да се заклучува. Во овие моменти граѓанинот не треба да е губитник туку истражувач. Време е самиот...

За промена на работите не се доволни само зборови

Дали оваа власт ја мачка албанската опозиција со некаков „магичен крем“, со кој им ја згаснува антивладината страст? „Ние во континуитет тврдиме дека оваа власт е една од најкриминалните...

Деполитизација на граѓанското

Сведувањето на политичкото на два кампа, на одредена мала територија, без други места и простори за остварување на граѓанинот како политичко битие е недоволно за уривање на авторитарната елита...

ДУИ, со полни едра кон совршена бура

Ахмети засекогаш го има изгубено имиџот на чесен родољуб во бескомпромисна борба за правата на својот народ. Бидејќи, без оглед кој ги поседува информациите за неговите лични или партиски...

Отворено писмо до Јанкулоска

Горде, каков испит треба да полагаш за да бидеме сигурни дека во државната администрација на Македонија нема место за расисти? Непочитувана Јанкулоска, Излезе муабет од тебе дека Циганите еден...