Политичка пропаганда во пикантен програмски сендвич

За народот да ги гледа вашите вести, без оглед дали се независни, професионално одработени или партиско-политички и пропагандно штелувани, треба „да го врзете“ за телевизорот. А, просечниот македонски гледач...

Слушнете ги дописниците

Условите за работа на македонските новинари се лоши, тоа е веќе апсолвирана тема, но условите на македонските дописници се со еден збор – невозможни! Напросто е невозможно да бидете...

Изјавите и ставовите на отец Бобан Митевски се автентични

Одговор на авторот на сторијата „Македонија распната меѓу крстот и полумесечината“ кон реакцијатана отец Бобан Митевски дека не бил интервјуиран. Во рамките на Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу...

(д)Ефектите на една пресуда

Зошто треба да се поздрави одлуката на Судот во Скопје, кој пресуди дека Зоран Заев го наклеветил Никола Груевски и за тоа треба да му плати 50 илјади евра....

За самоубиства не се информира

Секогаш е страшно кога човек умира, можеби уште пострашно, или барем позбунувачки, е и кога тој сам ќе посегне по сопствениот живот. Тоа е информација која стаписува, вест која...

Иднината е во претприемништвото

Наместо институциите да стимулираат претприемништво тие на секој можен начин го дестимулираат и буквално ги тераат, посебно младите, да сакаат и да аплицираат за работа во јавните институции. Што...

Како пропадна договорот со Владата

Тоа што му се допадна на министерот Груевски, не му се допадна на премиерот Груевски. Некаде 2001 – 2002 година неколку членови на здружението на работодавачи во медиумите, кое...

Киднапирана иднина

Денес има толку малку луѓе кои го делат ентузијазмот на татко ми од деведесеттите кој веруваше дека мора и може да биде подобро. Другите одамна си ги спакуваа куферите....

Професорите штрајкуваат за сите нас

Синдикатот на новинарите во своето четиригодишно постоење сведочи за десетици случаи на флагрантни кршења на професионалните, работни и човекови права во кои жртвите решаваат да одмолчат за следните им...

Срамна академска тишина!

Во Македонија и дефинитивно интелектуалната (академската ) елита, наместо слободоумна и гласна совршено се вклопи во режимот. Во Македонија и дефинитивно интелектуалната (академската ) елита, наместо слободоумна и гласна...