Киднапирана иднина

Денес има толку малку луѓе кои го делат ентузијазмот на татко ми од деведесеттите кој веруваше дека мора и може да биде подобро. Другите одамна си ги спакуваа куферите....

Професорите штрајкуваат за сите нас

Синдикатот на новинарите во своето четиригодишно постоење сведочи за десетици случаи на флагрантни кршења на професионалните, работни и човекови права во кои жртвите решаваат да одмолчат за следните им...

Срамна академска тишина!

Во Македонија и дефинитивно интелектуалната (академската ) елита, наместо слободоумна и гласна совршено се вклопи во режимот. Во Македонија и дефинитивно интелектуалната (академската ) елита, наместо слободоумна и гласна...

Систем за оцрнување на новинарите

Харангата врз новинарите Слободанка Јовановска и Насер Селмани се само уште еден доказ во низата на државната репресија врз новинарството. Политичката контрола и економската зависност на медиумите прераснува во...

Создaвајќи ја празнината

Политичка конфронтација со уметничка имагинација. „Наспрема овој свет стои една флејта на уметноста. Таа, недвојбено, претставува принцип на храброста во самиот потфат на мислењето. Ние мораме да бидеме длабоко...

Kiss freedom goodbye!

Земја со опозиција на колена, но и земја со десеткувано граѓанско општество, послушни интелектуалци и уметници – мора да се загрижи за својата слобода! Утрово го дочекувам со висока...

Случајот Бесим Ибрахими – ново стегање на јамката околу новинарството

Рестриктивната дефиниција на новинарот преку работниот статус отвора можност неподобните новинари на кои, под притисок на власта ќе им биде прекинат работниот однос или ќе им биде затворен медиумот,...

Премиере, а зошто не ме уапсите?

На постов му претходи колумната Медиумски монструми од истиот автор. Јас Ацо Кабранов, долгогодишен тв новинар, сега уредник во порталот Либертас по „истражувачката“ сторија на провладините медиуми (портали и...

Macedonian way of doing business

Македонските бизнисмени постојано се жалат на големите казни, на инспекциите кои постојано ги казнувале, а они не биле криви. Изминатата недела два настани ми привлекоа внимание и кои морам...