Како Јасеновац, како концентрационен логор, исчезна од Википедија на хрватски јазик

За разлика од другите јазици, во хрватската верзија на текстот за концентрациониот логор од Втората светска војна, Јасеновац, во Википедија, логорот е наречен „собирен логор“, фашистичките злосторства се минимизирани,...

Борбата меѓу Милошевиќ и Ѓинѓиќ трае долги години по нивната смрт

Предлогот за поставување на споменик на починатиот моќник, Слободан Милошевиќ, но и на убиениот реформистички премиер на Србија, Зоран Ѓинfиќ, покажува дека политичката битка меѓу нивните идеали и денес...

„Судот дух“ ја одложува правдата за жртвите на војната во Косово

Дури ни по повеќегодишно одложување, Специјализираните совети на Косово со седиште во Хаг, не почнаа да работат на процесирање на наводните сторители на воени злосторства, што ја продолжува болката...

Критики за нацрт-стратегијата за гонење на воените злосторства во Србија

Нацрт-стратегијата за истрагa и гонење на воените злосторства во Република Србија 2018-2023 на Обвинителството за воени злосторства, не ги дефинира приоритетите на кривичното гонење, ниту индикаторите за мерење на...

Oбвинителите ги игнорираат предметите од Хаг, а осомничените ја избегнуваат правдата

Обвинителите за воени злосторства од Босна и Херцеговина, Хрватска и од Србија, веќе повеќе од десет години, не покажуваат доволен интерес, за гонење на лицата осомничени за злосторства, чии...