БиХ: Сеќавањата на болницата-логор и денес ги прогонува затворениците

Отстранувањето на споменикот, поставен во чест на бошњачките затвореници, во некогашната болница за коскени заболувања во босанскиот град Столац, ги врати вознемирувачките сеќавања на тортурата што затворениците ја преживеале....

На Станишиќ му е продложен престојот на привремена слобода

Меѓународниот суд во Хаг, одлучи, на поранешниот шеф на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ, поради болест, да му го продолжи престојот на условна слобода во...

Вкупно 456 деца се ексхумирани од масовните гробници во БиХ

Според Институтот за исчезнати лица (ИИЛ) на Босна и Херцеговина, досега од масовните гробници пронајдени во оваа држава, се ексхумирани вкупно 456 деца под 17-годишна возраст, вклучувајќи и 9...

Капетан Драган: Ова судење е „фашистичко прогонство”

Поранешниот српски паравоен водач, Драган Васиљковиќ, познат како Капетан Драган, во своето завршно обраќање на судскиот процес кој се води против него, изјави дека судењето е всушност „опресивен фашистички...

Шешељ нема намера да присуствува на жалбеното рочиште

Националистичкиот политичар, Воислав Шешељ, го отфрли предупредувањето од Хашкиот трибунал, дека ќе му биде назначен бранител по службена должност, доколку не присуствува на жалбеното рочиште. Лидерот на Српската радикална...

Од лидерите на земјите во регионот побарано формирање на комисија за вистина

До претседателите на земјите од поранешна Југославија беше упатен повик, да го потпишат договорот за формирање на регионалната комисија за утврдување на фактите за воените злосторства и другите повреди...

Холандската влада ќе ја оспори пресудата за жртвите од Сребреница

Владата на Холандија ќе побара од Врховниот суд на оваа држава, да ја укине пресудата според која Холандија е делумно одговорна за смртта на околу 300 Бошњаци од Сребреница,...

Во клиниката Медикус „непотребно отстранувани бубрези на пациенти“

Експерт по судска медицина, на повторното судење на три лица, кои првично беа осудени за вмешаност во трговија со човечки органи во клиниката „Медикус” во Косово, изјави дека на...

ЈНА “ги вооружувала српските сили во Хрватска”

Одбраната на поранешниот шеф на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ, пред судот во Хаг изјави, дека српските сили во Барања, во 1991 година, ги контролирала...

Се испитуваат наводите дека косовски министер, Србин, малтретирал Албанци

Специјалното обвинителство на Косово, побара од полицијата да изврши разговори со граѓаните на Приштина, кои тврдат дека новиот министер за земјоделство, Ненад Рикало, косовски Србин, малтретирал Албанци за време...