Поранешен припадник на Црвените беретки: Симатовиќ беше наш командант

Поранешен припадник на Црвените беретки сведочеше дека поранешниот функционер на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Франко Симатовиќ, кому му се суди во Хаг, во 1995 година, кога...

Во Загреб почна повторно судење на српски паравојник за воени злосторства

Пред Окружниот суд во Загреб повторно започна судењето на Мирослав Јовиќ, кој е обвинет дека за време на војната во 1991 година, убил еден и ранил уште еден цивил...

Ќор-сокакот во односите меѓу Србија и Косово овозможува избегнување на правдата

Србија и Косово меѓусебно станаа засолниште за криминалците, што им овозможува на осомничените за убиство, на дилерите на дрога и на лицата кои тргуваат со човечки органи, со преминување...

Одбиено барањето на Младиќ за казнување на медицинскиот персонал во Хаг

Барањето на поранешниот командант нРатко Младиќ, да се покрене постапка за непочитување на судот против медицинскиот персонал во одделението за притвор во Хаг е одбиено

Комеморацијата за војниците на ЈНА убиени во Тузла ќе се одржи во Биелина

Комеморацијата за најмалку 50 припадници на ЈНА, убиени од босанските сили, нема да се одржи во босанскиот град Тузла, бидејќи не им е дозволено да постават спомен-плоча

Историскиот ревизионизам како една од темите во новата книга за Јасеновац

Новообјавената збирка на академски текстови за логорот од Втората светска војна, Јасеновац, се обидува да се спротивстави на „растечките трендови на историскиот ревизионизам“ и на политизираната злоупотреба на хрватската...