Борбата меѓу Милошевиќ и Ѓинѓиќ трае долги години по нивната смрт

Предлогот за поставување на споменик на починатиот моќник, Слободан Милошевиќ, но и на убиениот реформистички премиер на Србија, Зоран Ѓинfиќ, покажува дека политичката битка меѓу нивните идеали и денес...

„Судот дух“ ја одложува правдата за жртвите на војната во Косово

Дури ни по повеќегодишно одложување, Специјализираните совети на Косово со седиште во Хаг, не почнаа да работат на процесирање на наводните сторители на воени злосторства, што ја продолжува болката...

Критики за нацрт-стратегијата за гонење на воените злосторства во Србија

Нацрт-стратегијата за истрагa и гонење на воените злосторства во Република Србија 2018-2023 на Обвинителството за воени злосторства, не ги дефинира приоритетите на кривичното гонење, ниту индикаторите за мерење на...

Оспорена улогата на „Црвени беретки“ во БиХ

Радоша Милутиновиќ | БИРН | Белград На судењето на поранешниот шеф на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ, се изнесуваа аргументи околу тоа, дали единиците на...

„Нема докази“ дека паравоените формации ги контролирала СДБ на Србија

Одбраната на поранешниот шеф на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ, пред Судот во Хаг тврдеше дека нема докази оти српските паравоени формации, кои извршиле воени...

Oбвинителите ги игнорираат предметите од Хаг, а осомничените ја избегнуваат правдата

Обвинителите за воени злосторства од Босна и Херцеговина, Хрватска и од Србија, веќе повеќе од десет години, не покажуваат доволен интерес, за гонење на лицата осомничени за злосторства, чии...

Хрватската полиција „не водела истрага“ за убиството на српското семејство Совиљ

На судењето на поранешниот хрватски војник, Рајко Кричковиќ, обвинет дека по операцијата на хрватската војска (ХВ) „Бура“ во 1995 година, убил тројца српски цивили, поранешен заменик командир на локалната...

Како национализмот го узурпира местото на антифашизмот во спортот на Балканот

Балканските спортисти во 30-тите и 40-тите години од минатиот век, беа подготвени да го дадат својот живот во борбата против нацизмот и фашизмот, а денес, пак, некои спортисти станаа...

Хрватска обвини 22 Срби за воени злосторства извршени во 1991 година

Окружното обвинителство на Загреб, поднесе обвинение против 22 припадници на српските бунтовнички сили во Хрватска, за воени злосторства извршени над Хрвати, во неколку села во Славонија, во 1991 година.