Историскиот ревизионизам како една од темите во новата книга за Јасеновац

Новообјавената збирка на академски текстови за логорот од Втората светска војна, Јасеновац, се обидува да се спротивстави на „растечките трендови на историскиот ревизионизам“ и на политизираната злоупотреба на хрватската...

Обвинителството поднесе жалба на ослободителната пресуда на Насер Ориќ

Обвинителството на Босна и Херцеговина поднесе жалба против пресудата со која што поранешниот командант на Сребреница, Насер Ориќ, беше ослободен од обвинението за убиство на српски затвореници.

Хрватските десничари провоцираат лоши спомени од 1941 година

Кампањата за одржување на референдум, за намалување на надлежностите на пратениците на српското и на другите малцинства во хрватскиот парламент, потсетува на наредбите на фашистичкиот режим кој управуваше со...

Романија уапси српски државјанин за наводен геноцид извршен во Хрватска

Постапувајќи по европски налог за апсење, романските власти го уапсија лицето Стеван Будац, за наводен геноцид и „терористички акти“ против Хрвати и Унгарци во источна Хрватска

Извојувана битка на политичките затвореници од Албанија за рударски пензии

Лицата кои што за време на комунистичкиот режим во Албанија биле политички затвореници и биле принудени да работат под земја во брутални услови, со години се борат да добијат...

Употребата на јазиците, проблем за кој никој во Косово не зборува

Правото на користење на еден од двата официјални јазика во Косово, албанскиот или српскиот јазик, е основно право на граѓаните на Косово, но напредокот во имплементацијата на ова право,...

Потврдена казна затвор за злосторства против човештвото извршени во Мостар

На поранешниот припадник на Хрватскиот совет за одбрана (ХВО), Саша Савиновиќ, му беше потврдена пресудата со која беше осуден на осум години затвор, за учество во убиства и присилна...

Поранешен припадник на силите на босанските Срби обвинет за убиство на цивили

Далибор Максимовиќ, поранешен припадник на силите на босанските Срби, е обвинет за убиство на четворица цивили од бошњачкa националност, извршено во Зворник во 1992 година.

Комеморацијата за жртвите од улицата „Добровољачка“ нема да се одржи во Сараево

И оваа година, одбележувањето на годишнината од убиството на војниците на Југословенската народна армија (ЈНА), извршено во мај 1992 година, во улица „Добровољачка“ во Сараево, кога колона на ЈНА...