Како воените злосторници во Србија станаа херои?

Воените злосторници кои ги отслужија своите казни, станаа активни учесници во политичкиот живот во Србија, благодарение на Владата и на медиумите, кои, промовирајќи ги како херои, решија да го...

Насер Ориќ ја чека пресудата по обвинението за убиство на српски воени затвореници

Судењето на Насер Ориќ, поранешен командант на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ) во Сребреница, кој е обвинет за убиство на тројца воени затвореници од српска националност, беше сконцентрирано...

Ослободен од обвинението за нечовечно постапување со затвореници

Поранешниот полицаец Милан Гавриловиќ, беше ослободен од обвиненијата за нехумани дела, извршени врз затвореници од несрпска националност, кои биле транспортирани во логорите во регионот на Приедор, во 1992 година....

Припадник на силите на босанските Срби обвинет дека запалил живи цивили

Поранешниот припадник на силите на босанските Срби, Радомир Шушњар, е обвинет за учество во масакр, извршен во 1992 година во Вишеград, во кој живи биле запалени 57 бошњачки цивили....

Семејствата на убиените српски гардисти бараат детали за истрагата

На годишнината од смртта на двајцата гардисти, кои настрадаа во касарна во Белград, во која наводно се криел обвинетиот од Хашкиот трибунал, Ратко Младиќ, нивните семејства побараа информации од...

Насер Ориќ: Сакан и омразен командант на Сребреница

Насер Ориќ, командант кој во војната во Босна и Херцеговина ја бранеше Сребреница, а пред војната го обезбедуваше Слободан Милошевиќ, пред изрекувањето на пресудата во предметот во кој тој...

Насер Ориќ: Сакан и омразен командант на Сребреница

Насер Ориќ, командант кој во војната во Босна и Херцеговина ја бранеше Сребреница, а пред војната го обезбедуваше Слободан Милошевиќ, пред изрекувањето на пресудата во предметот во кој тој...

Изложба на ММКТ за страдањата на децата во војните

Механизмот за меѓународни кривични трибунали, ММКТ, покрена онлајн мултимедијална изложба која говори за страдањата на децата, во конфликтот во поранешна Југославија и во Руанда. Џана Брканиќ, Сараево Изложбата насловена...

Во Белград продолжува судењето за злосторствата во Сребреница

Првото судење во Србија, за масовните убиства на Бошњаците од Сребреница, ќе продолжи. Вака реши Апелацискиот суд во Белград, кој ја поништи претходната одлука со која обвинителот требаше да...

Спор помеѓу Србија и Хрватска поради споменикот на Милан Тепиќ

Веќе четири дена трае дипломатскиот спор помеѓу Србија и Хрватска, до кој дојде кога во Србија беше откриен споменик на југословенски мајор, кој во војната, во 1991 година, се...