Србија даде гаранции за привремено ослободување на Ратко Младиќ

Властите во Белград соопштија дека дале гаранции оти Ратко Младиќ ќе се врати во Хаг, доколку биде пуштен на привремена слобода заради лекување во Србија. Филип Рудиќ БИРН Белград...

Обележување на местата на страдање во војната во БиХ

Четворица активисти од Босна и Херцеговина, спроведуваат неофицијална кампања за поставување на привремени обележја на местата на страдање во војната, на кои нема постојан споменик

Отфрлена тужбата на потомците на жртвите од Втората светска војна против Хрватска

Судот во Чикаго ја отфрли тужбата на потомците на жртвите од Втората светска против Хрватска, случај кој беше проследен со наводи за кражба на идентитет, бидејќи адвокатот на тужителите...

Претседателот на Судот на БиХ ја осудува „неправедната критика”

Судот на Босна и Херцеговина заслужува пофалби за стотиците завршени предмети на воени злосторства, но пред него и натаму е „долг пат” за решавање на заостанатите случаи, вели за...

Австралија бара начин да му го одземе пасошот на Капетан Драган

Откако хрватскиот суд го осуди српскиот паравоен командант, Драган Васиљковиќ, за воени злосторства, австралиските власти бараат начин да му го одземат пасошот на Австралија. Свен Милекиќ, Загреб Австралиските власти...

Во Косово отворен Центар за документација на воените злосторства

Фондот за хуманитарно право од Косово, во Приштина отвори Центар за документација на воените злосторства, кој нуди информации за петте случаи поврзани со Косово, кои беа судени пред Меѓународниот...

Србија: Критики за учебник по историја заради „ширење на шовинизам“

Учебникот по историја, чиј автор е српскиот историчар и член на владејачката Српска напредна партија (СНП), Радош Љушиќ, ги навредува етничките малцинства и соседите на Србија, се вели во...

„Жени во црно“ го тужеа весникот „Информер“ за клевета

Организацијата „Жени во црно“, го тужат српскиот провладин таблоид „Информер“, бидејќи активистите на оваа организација ги нарекол „најголеми странски платеници“ во земјата. Филип Рудиќ, Белград Претседателката на организацијата „Жени...

Капетан Драган доби 15 години затвор за воени злосторства

Поранешниот српски паравоен командант, Драган Васиљковиќ, познат како Капетан Драган, е прогласен за виновен за воени злосторства во Хрватска и е осуден на 15 години затвор. Свен Милекиќ, Сплит...

Капетан Драган: Неславниот командант кој ја изгуби битката во судница

Драган Васиљковиќ, поранешен водач на бунтовничките српски борци во Хрватска и водител на телевизиско шоу во Србија, кој ја изгуби долгата битка против екстрадицијата од неговата втора татковина, Австралија,...