Затворска казна поради малтретирање на хрватски затвореници во војната во БиХ

Тројца поранешни припадници на Армијата на Босна и Херцеговина, АБиХ, се осудени на вкупно 17 години затвор, за злосторства извршени во 1993 година, над цивили од хрватска националност, кои...

Пријава поради „пристрасност” на судиите и обвинителите во Република Српска

Републичкиот центар за воени истражувања, воени злосторства и потрага по исчезнати лица, при Министерството за правда на Република Српска, пријави 15 државни судии и обвинители, поради наводна пристрасност. Данијел...

Косово одликува американски пилот кој учествувал во бомбардирањето на НАТО

Косово го одликува началникот на штабот на Военото воздухопловство на САД, Дејвид Голдфејн, чиј авион, за време на бомбардирањето на НАТО на Југославија во 1999 година, беше соборен. Дие...

Во Хрватска се отвора центар за документирање на судењата за воени злосторства

Во новиот центар за транзициска правда, кој се отвора во Пула, ќе бидат изложени документи, филмови и фотографии од предмети кои се суделе пред Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна...

Вулин повторно ги пофали ослободените воени злосторници

Српскиот министер за одбрана, Александар Вулин, одговори на критиките кои му ги упати американскиот амбасадор во Белград, бидејќи јавно пофали двајца осудени воени злосторници. Филип Рудиќ, Белград Српскиот министер...

Ексхумирани посмртни останки од можна масовна гробница во селото Суви до

Посмртни останки за кои се претпоставува дека ѝ припаѓаат на жртва на војната во Косово, ексхумирани се во селото Суви До, во близина на Митровица, откако еден ден предходно...

Казна затвор заради силување извршено во војната во БиХ

Жарко Вуковиќ, поранешен припадник на Војската на Република Српска (ВРС), беше осуден на седум години затвор за силувања на жена во Фоча, извршено во повеќе наврати, во 1992 година....

Хаг ќе му именува правен застапник на Воислав Шешељ

Хашкиот трибунал, на Воислав Шешељ, ќе му именува правен застапник за претстојната жалбена постапка, бидејќи Шешељ одби да се врати во Хаг. Радоша Милутиновиќ, Белград Механизмот за меѓународни кривични...

Хрватски историчари против забрана на фашистичките и комунистичките симболи

Група хрватски историчари, покренаа петиција против владиното тело кое се занимава со прашањето за наследството на фашистичкиот и комунистичкиот режим во Хрватска и се спротивставија на забраната за употреба...

Зошто Туѓман го имитираше генералот Франко?

Хрватскиот претседател, Фрањо Туѓман, велеше оти развил модел за повоено помирување, базиран на споменикот кој го изградил шпанскиот фашистички лидер Франциско Франко