Како ни бега поентата на процесот

Пржино департизацијата на државата им ја остави во аманет на самите партии, со доминација на партиите од власта – субјекти на партизацијата. Во досегашниот тек на процесот (Договорот од...

Медиокритетите и дебатата

Едни исти новинари во едни исти медиуми повикуваат едни исти соговорници да коментираат едни исти политички збиднувања. „Интелектуална власт во Франција: (Најмногу) 40 медиокритети решаваат за животот или за...

Писмо до Пјер Мороа

Господине Мороа, пред две децении интуитивно сте го почувствувале проблемот, но сте ја згрешиле дијагнозата. Не е проблемот во „племето“, (народот/граѓаните) туку во неговите политички водачи, кои и покрај...

Она што тука ќе го прочитате ќе ве шокира

Сензационализмот е спротивност на новинарството, затоа што една од основните задачи на новинарството (и на новинарот) е да ги штити интересите на јавноста, а тие најчесто не само што...

Како до раст за сите?

Зошто во некои земји економскиот раст ја зголемува нееднаквоста, а во некои ја намалува? Како од економскиот раст полза да имаат сите, а не само привилегираната елита? Меѓународната организација...

Меѓународната заедница: Избирачкиот список е прочистен, го нема СДСМ

[Интервјуто е измислен, сатиричен текст] Во ексклузивно интервју, Меѓународната заедница зборува за Пржинскиот договор, улогата на комесарот Хан, излетот на Груевски во Вашингтон и за спорот за името. Со...

Сонцето не е само за на знаме

Блиндираните макети и калапи на политичко однесување и градењето политички „бункери“, со отвор низ кој не влегува светлина, а излегуваат само цевки за политичко пушкарење, не нѐ водат ни...

Зборови и образи

Не е можно првиот човек на информативната програма на МТВ да го извалка образот, а новинарите да останат „чисти“. А тоа значи дека ако новинарите не се со „чист...

Помеѓу избор и избори

Властољубивиот фанатизам и редукцијата на политички разум, ја носат земјата пред опасноста да одбележи триумф во обезбедувањето сурогат за демократија. Тоа е една политичка алхемија која треба да нѐ...

Дунавкизација на македонското новинарство

Политичките таблоиди, а тоа се речиси сите овдешни медиуми, не служат ниту како средства за забава ниту за информирање, туку како стап за политички ќотек на и од овдешните...