Случај „Лора“: Сведоците „не се сеќаваат“ на злосторствата над Србите

Сведоци во случајот „Лора“, изјавија оти не се сеќаваат дека хрватската воена полиција, во 1992 година, извршила воени злосторства над српски цивили и воени затвореници, во воениот затвор Лора...

Реакција на хрватските лидери поради забраната на концертот на Томпсон во Словенија

Хрватскиот премиер и хрватското Министерство за надворешни работи, од Словенија побараа да објасни, зошто концертот на хрватскиот националистички пејач, Марко Перковиќ Томсон, е забранет. Пишува: Свен Милекиќ, Загреб Хрватските власти...

Марибор го забрани концертот на Томпсон

Повикувајќи се на безбедносни ризици, властите на Марибор го забранија концертот на хрватскиот националистички пејач, Марко Перковиќ Томсон, кој беше најавен за в сабота

БиХ: Сѐ уште никој не одговарал за нападот на „Тузланскиот конвој на спасот“

Ниту 24 години по нападот на „Тузланскиот конвој на спасот“, во кој силите на босанските Хрвати убија седум возачи и уште неколку други учесници, пред судските институции во Босна...

Адвокатите на тројца обвинети за убиства во Ловас ја негирааа нивната вина

Во своите завршни зборови, изнесени пред Специјалниот суд во Белград, адвокатите на тројца поранешни српски борци, истакнаа дека обвинетите немаат командна одговорност за убиствата на 40 невооружени цивили, извршени...

Австријците се спротивставуваат на комеморацијата во Блајбург

Од австриската сојузна покраина Корушка е побарано да ја забрани хрватската комеморација во Блајбург, со која им се оддава почит на цивилите и поразените профашистички сили, кои партизаните ги...

Хрватска треба да му исплати на српско семејство надомест од 106.000 евра

Суд во Хрватска пресуди дека државата мора да му исплати надомест во висина од 106.000 евра на семејството на Јанко Ќакиќ, цивил од српска националност, убиен во хрватската воена...

Зошто биографот на Туѓман се откажал од пишување на неговата биографија

По дваесет години, американскиот автор, Џо Трипишан, зборува за своето бизарно искуство, кога требал, по барање на Хрватска, да ја напише биографијата на Фрањо Туѓман, и како, поради својата...

Карамарко бил „соработник на УДБА“

Поранешен функционер на Службата за државна безбедност, сведочеше дека во 80-тите години, поранешниот лидер на владејачката Хрватска демократска заедница, ХДЗ, Томислав Карамарко, бил соработник на оваа служба. Пишува: Свен Милекиќ,...

Посебни комеморации за жртвите од логорот Јасеновац

Евреите, Србите и антифашистите од Хрватска, повторно ја бојкотираа државната комеморација за жртвите од концентрациониот логор Јасеновац, со образложение дека Владата ги толерира профашистичките активности