„Бура”: Ниту по 22 години злосторствата не се казнети

Пишува: Свен Милекиќ, Загреб Документа – Центар за справување со минатото, со седиште во Загреб, поднесе кривична пријава до Државното обвинителство на Република Хрватска (ДОРХ), за воени злосторства извршени за време...

Потрага по жртвите од хрватската воена операција „Бура”

Во пресрет на одбележувањето на 22 годишнина од победничката операција на хрватската војска (ХВ), „Бура”, истражувачите кои први ги истражувале убиствата на српските цивили, извршени за време и по...

Член на ХДЗ „упатил закани” до невладина организација

Невладината организација, Младинска иницијатива за човекови права, соопшти дека добила закани од член на Хрватската демократска заедница, ХДЗ, поради кампањата што ја води, со која од хрватската влада бара...

Хрватска треба да му исплати на српско семејство надомест од 106.000 евра

Суд во Хрватска пресуди дека државата мора да му исплати надомест во висина од 106.000 евра на семејството на Јанко Ќакиќ, цивил од српска националност, убиен во хрватската воена...