Компании без вработени, а за една година свртеле 273 милиони евра

Секоја петта компанија во земјава е со нула вработени. Вкупно има 11.579 вакви фирми кои не произведуваат ништо, а годишно имаат приход од 272,7 милиони евра и добивка од...

Намалувањето на невработеноста нѐ чини речиси 60 милиони евра

За седум години, државата потроши 57 милиони евра за програми со кои се вработија 47.000 невработени луѓе. Според експертите, мали се ефектите врз намалување на проблемот со невработеноста

Канабисот загубен меѓу законот, лекарите и популизмот

Ако на почетокот срамежливо се зборуваше за легализација на маслото од канабис, експресно стигнавме до предлог закон. Употребата на маслото ќе се легализира, но останува нејасно дали предложениот текст...

Психолошки тестови – лукративен бизнис за „свои“ луѓе

Сопственикот на фирмата што го доби тендерот за психолошки тестови за наставници и професори е управител на невладина организација заедно со психолог вработен во Министерството за образование и наука,...

Градежниците се офајдија од „Скопје 2014“

Повеќе од две третини од целата сума за „Скопје 2014“ завршија кај Бетон, Гранит, Страбаг АГ, Бетон Штип и Бауер БГ. Тие останаа имуни на економската криза, токму поради...

Германска инвестиција со египетски предзнак

Едно поштенско сандаче во Ратинген, Германија, е единствениот доказ дека близу железничката пруга се наоѓа компанијата Electro-Mechatronic Systems (GES), фирма која премиерот Никола Груевски кон средината на јануари ја...

За справување со снегот и мразот годинава ќе се потрошат над 5 милиони евра

Доминантни се трошоците за користење механизација и работници од приватни фирми, наспроти трошоците за набавка на индустриска сол и ризла за истурање по патиштата и улиците