Убиството на Александра Зец треба засекогаш да го прогонува Загреб

Хрватските полицајци, кои во 1991 година, ја убија 12-годишната, Александра Зец, никогаш не беа казнети, а властите се обидоа да ги прикријат работи во врска со убиството на оваа...

Караџиќ побара да биде ослободен до конечната пресуда

Радоша Милутиновиќ, Белград Поранешниот политички водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, побара од Механизмот за меѓународни кривични трибунали (ММКТ) во Хаг, да го пушти на условна слобода, до конечната...

Во Хаг на разговор повикани уште двајца поранешни високи припадници на ОВК

Перпарим Исуфи, Арта Соли, Приштина Специјализираното обвинителство во Хаг, кое ги истражува воените и повоените злосторства во Косово, ги повика на разговор поранешните високи припадници на Ослободителната војска на...

Брамерц: Владата на Хрватска ги „блокира” предметите на воени злосторства

Ламија Гребо, Сараево Главниот обвинител на Механизмот на меѓународни кривични трибунали (ММКТ), Серж Брамерц, пред Советот за безбедност на Обединетите нации, наведе дека Владата во Загреб ефективно блокира предмети...

Зголемени затворски казни за тројца поранешни припадници на АБиХ

Албина Соргуч, Сараево На тројца поранешни припадници на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ), осудени за злосторства извршени над цивилни затвореници од хрватска националност, во жалбена постапка, казните затвор...

Хрватска откри споменик на Туѓман со аплаузи, но и со критики

Ана Владисављевиќ, Загреб Новиот споменик на првиот хрватски претседател, Фрањо Туѓман, беше откриен во присуство на високи државни функционери, кои го пофалија неговиот придонес кон осамостојувањето на државата, но...

Специјализираното обвинителство во Хаг „повика поранешен командант на ОВК“

Специјализираното обвинителство на Косово, со седиште во Хаг, кое ги истражува воените и повоените злосторства во Косово, го повика поранешниот командант на Ослободителната војска на Косово (ОВК), Рустем Мустафа,...

Хрватска обвини двајцата Срби за воени злосторства во Вуковар

Двајца Срби од Вуковар, се обвинети за воени злосторства во овој град, извршени во 1991 година. Властите негираат дека ова е поврзано со неодамнешниот масовен протест на локалните Хрвати,...

Поранешен припадник на ВРС осуден за убиства на Бошњаци

Поранешниот припадник на Војската на Република Српска (ВРС), Бошко Девиќ, е осуден на десет години затвор, за злосторства против човештвото, поради учество во убиство на четворица Бошњаци во областа...