Укинати пресуди за злосторствата во Хаџиќи

Emina Dizdarevic   Сараево БИРН Апелацискиот оддел на Судот на БиХ им ја уважи жалбата на Мустафа Ѓелиловиќ и на Халид Човиќ, на првостепената пресуда со која тие беа осудени за злосторства...

Пресудите за Сребреница се „победа на правдата”, смета обвинителот на Караџиќ

Обвинителот на судот во Хаг, Алан Тигер, вели дека е особено задоволен што меѓу 50-тината осудени на неколку стотици години затвор за злосторства во Сребреница, се наоѓаат и високо...

Бегство од Сребреницa: Смртносното патување на тројца браќа

Хасан Хасановиќ, во пресрет на комеморацијата во Сребреница, си припомнува како во јули 1995 година, од Сребреница, бегајќи од силите на босанските Срби, заедно со своите браќа тргнал на...

Одбележани 70 години од отворањето на Голи Оток

Две хрватски невладини организации ја одбележаа 70-годишнината од отворањето на југословенскиот политички затвор, Голи Оток, во кој биле затворани наводните приврзаници на советскиот лидер, Јосиф Сталин

Обвинителите на специјалниот суд, повикаа на разговор советник на Харадинај

Специјализираното обвинителство на Косово, со седиште во Хаг, го повика на разговор како сведок Наим Малоку, поранешен командант на Ослободителната војска на Косово (ОВК) и актуелен советник на премиерот...

Затвор за поранешни припадници на АБиХ, за силување на малолетничка

Апелацискиот совет на Судот на Босна и Херцеговина, ги прогласи Самир Кешмер и Мирсад Мензиловиќ, за виновни за силување извршено во 1993 година во Сараево и ги осуди на...