Поранешен полицаец ослободен од обвиненијата за мачење на Срби

Судот на Босна и Херцеговина утврди дека поранешниот полицаец, Кахро Вејзовиќ, не е виновен за мачење на цивилни затвореници од српска националност, во селото Ступари, кај Кладањ, БиХ, во...

Хрватска не смее да ги минимизира ужасите во Јасеновац

Статија објавена во најчитаниот хрватски весник, која ги минимизира злосторствата извршени во концентрациониот логор Јасеновац, претставува обид за рехабилитација на хрватскиот профашистички усташки режим и негирање на инволвираноста на...

Текстот за Јасеновац на Википедија на хрватски јазик повторно е изменет

Во текстот на Википедија на хрватски јазик, за концентрациониот логор од Втората светска војна во Јасеновац, повторно се внесени промени, со кои овој логор е оквалификуван како собирен и...

Судот на БиХ осуди петмина Хрвати за злосторства во Љубушки

Судот на Босна и Херцеговина, осуди петмина поранешни припадници на силите на босанските Хрвати, на 12 и пол години затвор, за злосторства извршени во логор во Љубушки, западна Херцеговина

Оливер Ивановиќ доби улица во Северна Митровица

Собранието на Северна Митровица, донесе одлука, една од улиците во северниот дел од градот, да го добие името на убиениот политичар, Оливер Ивановиќ, што предизвика незадоволство кај членови на...

Неуспехот на обвинителствата ја засени годишнината од операцијата „Бура” во Хрватска

За дваесет и три години, колку поминаа од хрватската воена операција “Бура”, хрватското судство процесираше само неколку случаи на воени злосторства, додека Србија воопшто не започна сопствени истраги

Прирачник за хрватските политичари – „Како да се извините за злосторствата”

Невладината организација, Младинска иницијатива за човекови права, од Загреб, во пресрет на годишнината од хрватската воена операција, „Бура”, од 1995 година, подготви прирачник за политичарите за тоа како треба...

Србија: Судот го одби барањето за рехабилитација на Милан Недиќ

Вишиот суд во Белград го одби барањето за рехабилитација на Милан Недиќ, премиер на марионетската влада на Србија во Втората светска војна, што го поднесе неговото семејство.

Србија ќе бара екстрадиција на лице осомничено за воени злосторства

Србија ќе побара екстрадиција на поранешниот припадник на Војската на Југославија (ВЈ), осомничен за воени злосторства во Косово во 1999 година, кој беше уапсен минатата недела во Црна Гора.

Десетгодишна битка нa полицаец од БиХ за докажување на невиноста

По три и пол години поминати во притвор во Србија и десет години правна битка против обвинувањата дека дал наредба за напад на колона на Југословенската народна армија (ЈНА),...