Србија: Воените болници „помагаат да се одложат судењата за злосторствата во Косово”

Филип Рудиќ, Белград По минатонеделното, последно одложување на главниот претрес, во серијата одложени претреси пред судот во Белград, од Фондот за хуманитарно право (ФХП) велат дека судењето на двајцата...

Караџиќ бара до крајот на годинава да му се овозможи комуникација преку Скајп

Радоша Милутиновиќ, Белград Поранешниот политички лидер на Република Српска (РС), Радован Караџиќ, побара од Механизмот за меѓународни кривични трибунали (ММКТ) во Хаг, до крајот на оваа година, да му...

Започна повторното судење на Насер Ориќ

Албина Соргуч, Сараево На поранешниот командант на Армијата на Босна и Херцеговина за Сребреница, Насер Ориќ, повторно му се суди за воени злосторства, односно за убиство на тројца српски...

Косово: По масакрот, обвинетиот српски борец „виден со мртви тела“

Марцел Лекај, Дие Морина, Приштина На судењето на поранешниот српски борец, Дарко Тасиќ, сведок изјави дека по масакрот во косовското село, Мала Круша, во 1999 година, го видел обвинетиот,...

Хрватска поднесе обвинение против српски паравојник за мачење на затвореник

Ана Владисављевиќ, Загреб Неименуван поранешен српски парамилитарец, е обвинет за злоупотреба и мачење на хрватски воен затвореник, во Вуковар, во ноември 1991 година. Канцеларијата на државното обвинителство на Осиек,...

Косово: Жртвите на воено силување, преку уметноста, се соочуваат со предрасудите

Дие Морина, Приштина Изложба на слики, дела на жени кои претрпеле сексуално насилство за време на војната во Косово, е отворена во Приштина, со цел да се укаже на...

Коментар: Како холокаустот што го преживеа дедо ми, нѐ дефинираше и него, и мене

Свен Милекиќ, Даблин Славко Шајбер го преживеа холокаустот во Хрватска благодарение на чудесната комбинација на храброст, алтруизам и среќа. Тоа беше искуство што и него, и мене како негов...

Коментар: Србија ги ослободува воените злосторници, а ги осудува нивните критичари

Јована Прусина, Белград Кога ние, како активисти, протестиравме против настан организиран од владејачката партија во Србија, на кој се промовираше осуден воен злосторник, бевме уапсени и казнети – што...

Србија и Косово се договорија околу примопредавањето на останките на жртвите

Србија и Косово усвоија процедури за примопредавање на посмртните останки на лицата кои исчезнаа во војната 1998-1999 година, а чии останки се пронајдени во повоениот период

Судот им ја потврди пресудата на активистите кои протестираа против Шљиванчанин

Српски апелациски суд ја потврди пресудата со која на осум активисти за човекови права им беше изречена парична казна, поради попречување на говорот на осудениот воен злосторник, Веселин Шљиванчанин,...