Осомничен за воени злосторства од БиХ избега во Хрватска

Адмир Муслимовиќ, Сараево Зденко Грбавац, обвинет за прогон на Србите во регионот на Коњиќ, 1992-1993, ја напушти Босна и Херцеговина и избега во Хрватска, откако беше ослободен од притвор,...

Готовина и Маркач присуствуваа на воена вежба

Ана Владисављевиќ, Загреб Пензионираните генерали, Анте Готовина, и Младен Маркач, кои Хашкиот трибунал ги ослободи од обвиненијата за воени злосторства, присуствуваа на најголемата хрватска воена вежба по конфликтот 1991-1995...

Воените ветерани на Балканот сè уште се борат за државни бенефиции

Висината на бенефициите што во 2018 година, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово и Србија, треба да им ги исплатат на воените ветерани, изнесува околу 686 милиони евра, но нивниот...

Серж Брамерц: Соработката на предметите на воени злосторства уназадува

Ана Владисављевиќ, Загреб Серж Брамерц, обвинител на Механизмот за Меѓународни кривични трибунали (ММКТ) во Хаг, предупреди дека соработката меѓу поранешните југословенски земји, во врска со гонењето на осомничените за...

Србија ослободи стоматолог од Косово, кој помина два месеци во притвор

Дие Морина, Приштина Министерот за надворешни работи на Косово, потврди дека српските власти го ослободиле стоматологот, Ибрахим Матоши, кој беше уапсен во август, врз основа на обвиненија, наводно, поврзани...

Ратко Младиќ, почесен претседател на Организацијата на старешини на ВРС

Горан Обрадовиќ, Бања Лука Ратко Младиќ, осуден за геноцид и за воени злосторства, доби покана да стане почесен претседател на Организацијата на старешини на Војската на Република Српска (ВРС),...

Одбраната на Насер Ориќ го оспори сведочењето дека тој убил затвореник

Ламија Гребо, Сараево На повторното судење на Насер Ориќ, неговата одбрана го доведе во прашање кредибилитетот на сведокот, кој изјави дека во 1992 година, видел кога обвинетиот Ориќ, пукал...

Сведок од Сребреница: Младиќ им рече на Бошњаците дека „може да исчезнат“

Филип Рудиќ, Белград Пред судот во Белград, на судењето за масакрот на Бошњаците во Сребреница, во селото Кравица, во 1995 година, сведокот изјави дека слушнала кога командантот на Војската...

Сведочење за убиство на соседи во село во Косово

Филип Рудиќ, Белград Пред судот во Белград, сведок, Албанец од Косово, изјави дека српски војници, за време на нападот на косовското село Захач во 1999 година, убиле некои негови...

Судот на БиХ бара законско регулирање на медиумското известување

Судот на Босна и Херцеговина соопшти дека медиумското известување за кривичните постапки, треба да биде законски регулирано, поради, како што се наведува, тенденциозно, непрофесионално и неточно известување, особено за...