Хрватска ја одбележа 27-годишнината од падот на Вуковар

Граѓаните на Хрватска, предводени од воените ветерани, семејствата на жртвите и од политичарите, се собраа во Вуковар, по повод одбележувањето на годишнината од падот на градот во рацете на...

Покрената истрага по телефонскиот разговор со Младиќ, во емисија на Хепи ТВ

Механизмот за меѓународни кривични трибунали (ММКТ) соопшти дека испитува дали Ратко Младиќ, кој во притвор го чека разрешувањето на жалбениот процес, прекршил некое правило, со телефонското јавување во емисија...

Хрвати кои биле затворени во српски логори, поднесоа тужби против Белград

Хрватските државјани, кои по падот на Вуковар во 1999 година, биле однесени во логори во Србија, поднесоа тужби против оваа земја со кои бараат отштета, потврди првиот подносител на...

Хрватска поднесе обвинение против поранешeн припадник на ВРС

Хрватското државно обвинителство, обвини поранешен припадник на Војската на Република Српска (ВРС), за учество во насилство над воени затвореници во некогашниот логор Мањача, лоциран во Босна и Херцеговина, во...

Смртоноснaтa јужноафриканска врска на српските гангстери

Кога во меѓусебно поврзани престрелки, беа убиен четворица српски криминалци, со јужноафрикански врски, медиумите шпекулираа дека се работи за одмазда за убиството на воениот паравоен командант, Аркан, но убиствата...

Одлука на Хрватска да смали казна на босански Хрват, предизвика бура во БиХ

Одлуката на судот во Загреб, да му ја намали казната затвор на поранешниот командант на баталјон на силите на босанските Хрвати, Марко Радиќ, кого судот на Босна и Херцеговина...

Судството на БиХ ги ограничува информациите во случаите на воени злосторства

Емина Диздаревиќ, Сараево Судовите и обвинителствата на Босна и Херцеговина, настојуваат да ги ограничат информациите за судските процеси, што на медиумите им го отежнува известувањето за случаите на воени...