Воздржаност и скепса за раздвижувањата во ВМРО ДПМНЕ

Појавата на двете неформални групи од ВМРО-ДПМНЕ кои се спротивставуваат на начинот на владеењето на владејачката гарнитура, во првичните оценки се проследени со сомнеж дека можат реално да предизвикаат...

Нови 450 вработувања во администрацијата за еден месец

Во Владата, министерствата и државните институции само во февруари биле вработени нови 450 административци. Простата пресметка покажува дека дневно се вработуваат 16 нови лица во државните служби. Околу 450 нови...

Придонесите ги излудеа хонорарците

Од почетокот на годината до сега не е завршен ниту еден циклус на наплата на придонеси за здравствено и пензиско осигурување. Со најновите измени на законите се воведоа повеќе...

Профил: Сашо Мијалков – човекот чие име со шепот се изговара

Кој е човекот кој раководи со тајната полиција во земјава? Анализа на БИРН за сите информации и афери што се откриваа за Мијалков низ текот на годините, за нивниот...

Тони Блер ќе ја советува српската влада 16 години по бомбардирањето на Белград

Иван Ангеловски, Лоренс Марзоук и Ема Греам Харисон, Балкан инсајт и Гардијан Белград и Лондон Блер ќе го советува српскиот премиер, Александар Вучиќ, кој порано беше негов отворен критичар,...

Никој не ја контролира Петтата управа

Познавачи во делот на безбедноста и разузнавањето тврдат дека голема е веројатноста да се злоупотребува опремата со која располага Петтата управа на МВР, бидејќи никој со години не врши...

Државен удар или фикција?

Постапката за наводниот државен удар секако ќе биде предмет на поширока домашна и меѓународна опсервација, како од аспект на работата на правосудните органи, така и од аспект на човековите...

Зад „пучот“ се крие обид за замолчување на опозицијата и на медиумите

Oбидите случајот да се претстави како државен удар со полициско име „Пуч“ се само фарса, во име на пропагандата. Не се исклучува можноста власта да ги искористи сите мерки...

Т-Мобиле и Оне.ВИП: конкуренција или дуопол

Одлуката што наскоро ќе ја донесе Комисијата за заштита на конкуренцијата за спојување на два од трите главни играчи на телекомуникацискиот пазар, ќе има големо влијание врз домашниот буџет...