Рударење до ЕУ

Фотографии од кафе-дружбите на одредени лидери меѓу сесиите на Самитот на Европската политичка заедница, ги потврдија старо-новите политички групирања и инклинации, кои само го реактуелизираат прашањето колку ЕПЗ е...

Цената на парите

Првиот аранжман на новата македонска влада не остава шанса за втор впечаток, освен перцепција за „ујдисување“ со илибералниот Орбан

Закотвениот едреник

Како да не постои разбирање дека условувањата не ја забрзуваат ЕУ-интеграцијата и дека притисокот со нив може да води кон внатрешна дезинтеграција

Хартијата и хемијата

Колку што има флуктуација меѓу граѓаните на двете земји, патувања, летувања и бизниси, толку недостига комуникација на политичко ниво

Имат снемано

Како во вицот, „имат сѐ за салата, само ренде немат“, така е и со нашите три славни ер-трактори за гаснење пожари. Од 2009 година, кога се набавени, сѐ што...

Образовно шибицарење

Државните високообразовни установи, кои тонат на Шангајската листа, одамна ги спуштија критериумите за да бидат конкурентни со приватните

Opozitë, pse jo?

Трчајќи по најкраткиот пат до власта, интегративците на крајот се изгубија и самите себе

Големото ништо

Идната власт од еден проблем си наметна два. Ако се слуша ламентирањето на ДУИ на повидок е и трет - проблем со Охридскиот договор