Македонија е сѐ што немаме

Пред 32 години со шише шампањ на скопскиот плоштад беше прославена рефрендумската волја на граѓаните за независна држава. Трепетот на пенливото вино беше мала персонификација на големата ерупција од...

Маѓепсаниот круг на здравството и образованието

Суровата вистина е дека без вложувања во „човечкиот капитал“ и со јакнењето на пазарната насоченост на образованието и здравството, земјата драматично ги губи својата конкурентност и шансите за економски...

Нулта брзина

„Европа во две брзини“ денес прерасна во „Европа со повеќе брзини“, додека ние сме во лер

ЕУ виа Слупчане

Однесувањето - не гледам, не слушам - не значи дека не постои проблем. Кога ќе биде забележан, може да биде многу доцна

Погрешен модел

Поминаа времињата кога зборот колку-толку вредеше и тежеше, кога на политичката сцена имаше политичари од габарит