Дали Европа згреши што ја награди македонската влада?

Поврзувајќи ја „условната“ препорака за преговори со спроведувањето на кризниот договор постигнат со посредство на Брисел, македонската влада е наградена за справување со кризата за која, во голема мера,...

Дебатирање за дебатите

Идејата за јавноста првенствено се однесува на јавната сфера, каде што јавното користење на разумот, односно јавната расправа меѓу слободни и еднакви граѓани, резултира со формирање и изразување на...

Имаш премиер? Не ти требаат институции!

Премиерот стана оперативен супститут за сите наши нефункционални институции. Тие постојат во својата несовршеност и нефункционалност токму за да посведочат за совршеноста и за функционалноста на премиерот. Во спротивно,...

Некои залудни преговори

Овдешната дневна политика, едноставно, не може да се практицира, ако не е поврзана со папочна врвца со медиумите. И обратно: медиумите не можат да функционираат, ако се толку длабоко...

Збор има министерот Спасовски!

Историјата покажува дека оние кои се противат на демократските промени, и убивањето на тие промени го разбираат како „секоја друга, нормална работа“. Во тој контекст, министерот Спасовски треба да...

Посткомунистичка мафијашка држава

Заседнува така една мрзоволна, на разговори и преговори несклона, но затоа за намерно небитни теми благоглаголива група, која решава еднаш засекогаш да одреди и да објави која од двете...

Пржино, прва клапа, трета епизода!

На 6 ноември, при трезни анестезиолози (не знам дали и трезвени), во операција на отворено срце, „Пржино“ е административно бајпасирано, но срцето на овој договор и натаму не рефлектира...

Дуинг затапеност

Медиумите не ве повикуваат на глупавост туку на затапеност, на мрзливост во мислењето, на откажување од преиспитувањето, на очекување на сервирање „објективни“ и „вистинити“ информации што ќе ни го...

Запрете го Ројтерс!

Под претпоставка сите медиуми во Македонија да бидат запрени, сите новинари замолчени, па дури и сите светски агенции да бидат ставени „под клуч“, дали некој навистина верува дека тој...

Сонот на министерот

Ако сонот на Министерот за финансии на една држава е таа да стане дванаесетта во светот на Дуинг биснис листата, кој ли му е кошмарот? И, ако сонот му...