Кога ѓубрето управува

Разликата од ординарна терористичка организација и водење политика на македонски начин е во тоа што овде никој не ја презема одговорноста.

(Не)лиценцирани терористи

Откако земјата е доведена во катастрофални општествени прилики и економски состојби, терористите со кои нѐ плаши Иванов, сметам дека овде не би имале никаков реален предизвик. Освен чувство на...

Балансот како договорен инцидент

Со решение несоодветно за состојбите, опозицијата и дава клучно алиби на власта претпладне да тврди дека ги поддржува медиумските реформи, а попладне во prime time непречено да царува на...

Агонијата на Македонија е далеку од завршена

Продолжувањето на практиката преговорите да бидат ограничени на главните политички партии, на сметка на исклучување на останатите актери во општеството, само уште повеќе го зацврстува дискредитираното политичко раководство во...

Кон излезот

Народот во Дојран одлучи да не се прикажува филмот „Во царството на сетилата“, затоа што е небезбеден за гледање. Како што одлучи дека водата во Дојранското Езеро е безбедна...

Договорот како бркање на Покемон

Политичкиот динамизам и неговата ефикасност многу брзо ќе покажат дали договорот за инстант- политичка „стабилизација“ e реалност или нова фарса, поголема и од бркање на владејачкиот Покемон низ виртуелните...

Со „Кирчо“ до Брисел!

Ако добро пресметате, „Кирчо“ бил многу побрз од Македонија. Со него од Скопје до Охрид можело да се стигне за 18 часа, а ние од Скопје до Брисел не...

Како да се создаде етничка кохезија во Македонија

Дане Талески и Лура Положани Најголем дел од македонското општество е етнички поделено, поларизирано и сегрегирано, и мора да се направат сериозни обиди за да се приближат заедниците, да...