Ако нема реформи, не треба да има ни избори!

Само ревизија на датумот за избори може да го запре лудилото на агресивно концесионирање на електоратот и да го фокусира вниманието на итните реформски приоритети. Во спротивно, нема да...

Мрачното минато и светлата сегашност

Како „Хил“ стана најчитан весник, а Михан најеминентен познавач на медиумската сфера. Еден од оригиналните придонеси на македонската новинарска практика во светскиот журнализам е појавата на медиуми без новинари....

Боксерот што сака да го одгризе „Големото уво“

Груевски не може да се споредува со Мохамед Али, туку единствено со скандалозниот потег на Мајк Тајсон, кога тој му го одгриза увото на противникот Холифилд. На ист начин...

Кој се плаши од Саше Политико?

Телевизијата која направи цела рекламна кампања со својот „црвен телефон“, сега остава впечаток на медиумска црква што треба да ги заштити крепосните гледачи од „неморалните“ јавни истапи. Од некои...

„Европејците“ од нашиот сокак

Јасно е зошто позициите на посредникот Ванхауте и на владејачката партија не се пресретнуваат на ниту една точка. Европската практика не предвидува власта да биде главен уредник на медиумите....

Влијанието на исландскиот тероризам врз читачката публика

(Не)следењето на печатот и медиумите, всушност е мал или помал проблем, наспроти последиците што доаѓаат од оваа практика на македонската интелектуална елита, а тоа пред сѐ е интелектуалната мрза,...

Украдени или донирани идентитети?

Фактот дека како носители на фалсификуваните исправи, „по дефиниција“ се избирани лица кои одамна живеат во странство, индицира дека постои добро осмислен систем за изборот на „жртвите“. Но и...

Дали Европа згреши што ја награди македонската влада?

Поврзувајќи ја „условната“ препорака за преговори со спроведувањето на кризниот договор постигнат со посредство на Брисел, македонската влада е наградена за справување со кризата за која, во голема мера,...

Дебатирање за дебатите

Идејата за јавноста првенствено се однесува на јавната сфера, каде што јавното користење на разумот, односно јавната расправа меѓу слободни и еднакви граѓани, резултира со формирање и изразување на...

Имаш премиер? Не ти требаат институции!

Премиерот стана оперативен супститут за сите наши нефункционални институции. Тие постојат во својата несовршеност и нефункционалност токму за да посведочат за совршеноста и за функционалноста на премиерот. Во спротивно,...