Дунавкизација на македонското новинарство

Политичките таблоиди, а тоа се речиси сите овдешни медиуми, не служат ниту како средства за забава ниту за информирање, туку како стап за политички ќотек на и од овдешните...

Сага за едно полтронство

Не го убивајте гласникот. Не го дарувајте со таква голема среќа да глуми жртва, оној што сам си ја приредил најголемата несреќа – да биде полтрон. Убивајте ја политиката...

Хамлет од „Илинденска“ број 2

Непрекинатото телевизиско повторување на новогодишното обраќање на премиерот Груевски доведува до несакани ефекти: тривијализација, здодевност и на крајот – одбивност. Во 1868 година, францускиот композитор Амброаз Томас, на либрето...

Престапник се вовлече меѓу нас!

Извори од граничната полиција тврдат дека госпоѓата во формуларот напишала оти планира да остане цели 366 дена и покажала некаква меѓународна дозвола за престој, со назнака „престапна“. И сега...

Дедо Мраз: Порано за Нова година виткавте сарми, сега виткате палми!

Од ладната Лапонија деновиве во Скопје со санката долета Дедо Мраз. Го фативме на заминување, половина час пред да се врати на север со празните торби. Прифати интервју под...

Маѓепсаниот круг на лажните вести

Интелектуалната (новинарска) мрза не е ендемска појава и некаков исклучок туку пандемична болест на македонското новинарство. Мрзата, па и онаа интелектуалната, ја има таа особина да нараснува со нејзиното...

„А крај нема…“

Случајот со главниот уредник на „Вест“ е продолжување на практиката на заштита на партикуларните, наспроти јавните интереси. Медиумски настан на неделата, а по своето значење, веројатно, и на подолг...

Ако нема реформи, не треба да има ни избори!

Само ревизија на датумот за избори може да го запре лудилото на агресивно концесионирање на електоратот и да го фокусира вниманието на итните реформски приоритети. Во спротивно, нема да...