Вести

Повик на БИРН за обука на новинари

Дводневната обука за „Истражување нелегални финансиски текови“ ќе се одржи на 20 и 21 мај во Маврово

Каде се кријат истражувачките приказни и како да ги најдете? Какви сѐ пoдатоци има на располагање со неколку клика за влијателните фактори во бизнисот, политиката и во општеството? Што има во домашните бази на податоци, а што во странските и меѓународните? Како успешно да се ориентирате во мноштвото информации за да дојдете до тоа што ви е потребно? Како да ги соберете сите делови од сложувалката и да проверите дали се на вистинското место? Како да ја составите приказната на крајот?

Сето ова можете да го дознаете на обуката што ја организира Балканската истражувачка репортерска мрежа- БИРН.

Дводневната обука „Истражување нелегални финансиски текови” ќе се одржи на 20 и 21.05.2023 во Маврово. На неа ќе можете да стекнете знаења и вештини за:

–       Наоѓање истражувачки приказни

–       Пребарување податоци за влијателни фактори во бизнисот, политиката и општеството

–       Корупција во јавни набавки

–       Домашни и странски бази на податоци

–       Навигирање низ морето на податоци од информации достапни онлајн

–       Вкрстување податоци од разни извори

–       Истражување офшор компании

–       Пишување и пренесување на приказната

Сите заинтересирани новинари треба да ја пополнат следнава апликација најдоцна до 08.05.2023 година. За сите дополнителни прашања може да се обратите на [email protected]