Генерацијо, имаш ли храброст да кажеш „The game is over!?“

Длабоко им се извинувам на почитуваните читатели на Призма, што во оваа колумна ќе му се обратам само на едно лице – драг школски другар, соученик од гимназијата „Кочо...

Коцката е фрлена: Груевски го помина својот Рубикон

Груевски со обвинувањето за пуч само ги разбуди хибернираните легалистички клики на сопственото уништување. Премиерот, кој досега многупати вешто ја надигруваше опозицијата, овојпат, самиот се „предрибла“. Како што би...

Цензурата во „Вест“ мора да добие импакт-одговор!

И контролираниот медиумски систем во Македонија не може предолго да трае, бидејќи ќе стане контрапродуктивен и за неговите креатори. Толку ќе биде демаскиран, соголен и обезвреднет во јавноста, што...

Два „аспирина“ за акумулаторот на Иванов

Иванов не смееше со свој потпис да легализира закон кој ќе ја збрише универзитетската автономија. А кога веќе го направи тоа, нека има храброст јавно да признае дека највисокиот...

Ослободете ја „Окованата патка“!

Додека тикерите на светските агенции пласираа вести од Париз, градот каде што беа масакрирани дванаесет луѓе, низ катодните цевки на македонските телевизии течеа сарми, риби, гурабии и посланија, а...

„Розмариното бебе“ на десничарскиот реалитизам

Професор не се станува преку владина лабораторија. За да се биде професор, треба да се има свест за автономијата, одважност да се каже „не“, храброст да се бранат академската...

Гумени куршуми и парализатори за улични диктатори

Прифаќањето на разликите како легитимни ставови кои произлегуваат од различни општествени групи, мора да биде единствената легитимна „алтернатива“ на Владата, бидејќи со гумени куршуми може да се спречи инцидент,...

Иванов пак пропушти шанса да „одржи час“

Имаше ли универзитетска автономија, тогаш, кога на иницијативата за првата кандидатура на Иванов, „се најдоа“ потписите на ректорите на скопскиот, битолскиот и штипскиот универзитет? Зошто Иванов не рече: „Не...