Дефокусирано општество

Во некои нормални држави медиумите се единица мерка на демократичноста на едно општество. Кај нас, ете, тоа е Тодор Петров. Вистинска мерка за нашето општество. Ден по поставувањето на...

Царот е гол

Медиумската самоизмама овозможува да се прескокне оној стравичен момент кога треба да се видиме во огледало. Каде сме биле и што сме направиле? Што сме направиле од нас, а...

Злосторство без казна

Одлуката на Судот и официјално да прогласи одредена група граѓани за поеднакви од другите, некако успеа од задникот до главата да ни го проследи сознанието дека она што погрешно...

Глобален гулаг

Македонскиот медиумски мрак и севкупната истренираност светот да го мериме од „Шара до Гевгелија“ направија Маклауновото светско село да се претвори во глобален затвор за слепите при очи. Навидум...

Медиокритетите и дебатата

Едни исти новинари во едни исти медиуми повикуваат едни исти соговорници да коментираат едни исти политички збиднувања. „Интелектуална власт во Франција: (Најмногу) 40 медиокритети решаваат за животот или за...

Она што тука ќе го прочитате ќе ве шокира

Сензационализмот е спротивност на новинарството, затоа што една од основните задачи на новинарството (и на новинарот) е да ги штити интересите на јавноста, а тие најчесто не само што...

Зборови и образи

Не е можно првиот човек на информативната програма на МТВ да го извалка образот, а новинарите да останат „чисти“. А тоа значи дека ако новинарите не се со „чист...

Дунавкизација на македонското новинарство

Политичките таблоиди, а тоа се речиси сите овдешни медиуми, не служат ниту како средства за забава ниту за информирање, туку како стап за политички ќотек на и од овдешните...

Хамлет од „Илинденска“ број 2

Непрекинатото телевизиско повторување на новогодишното обраќање на премиерот Груевски доведува до несакани ефекти: тривијализација, здодевност и на крајот – одбивност. Во 1868 година, францускиот композитор Амброаз Томас, на либрето...