Хамлет од „Илинденска“ број 2

Непрекинатото телевизиско повторување на новогодишното обраќање на премиерот Груевски доведува до несакани ефекти: тривијализација, здодевност и на крајот – одбивност. Во 1868 година, францускиот композитор Амброаз Томас, на либрето...

Маѓепсаниот круг на лажните вести

Интелектуалната (новинарска) мрза не е ендемска појава и некаков исклучок туку пандемична болест на македонското новинарство. Мрзата, па и онаа интелектуалната, ја има таа особина да нараснува со нејзиното...

„А крај нема…“

Случајот со главниот уредник на „Вест“ е продолжување на практиката на заштита на партикуларните, наспроти јавните интереси. Медиумски настан на неделата, а по своето значење, веројатно, и на подолг...

Мрачното минато и светлата сегашност

Како „Хил“ стана најчитан весник, а Михан најеминентен познавач на медиумската сфера. Еден од оригиналните придонеси на македонската новинарска практика во светскиот журнализам е појавата на медиуми без новинари....

Кој се плаши од Саше Политико?

Телевизијата која направи цела рекламна кампања со својот „црвен телефон“, сега остава впечаток на медиумска црква што треба да ги заштити крепосните гледачи од „неморалните“ јавни истапи. Од некои...

Влијанието на исландскиот тероризам врз читачката публика

(Не)следењето на печатот и медиумите, всушност е мал или помал проблем, наспроти последиците што доаѓаат од оваа практика на македонската интелектуална елита, а тоа пред сѐ е интелектуалната мрза,...

Дебатирање за дебатите

Идејата за јавноста првенствено се однесува на јавната сфера, каде што јавното користење на разумот, односно јавната расправа меѓу слободни и еднакви граѓани, резултира со формирање и изразување на...

Некои залудни преговори

Овдешната дневна политика, едноставно, не може да се практицира, ако не е поврзана со папочна врвца со медиумите. И обратно: медиумите не можат да функционираат, ако се толку длабоко...

Посткомунистичка мафијашка држава

Заседнува така една мрзоволна, на разговори и преговори несклона, но затоа за намерно небитни теми благоглаголива група, која решава еднаш засекогаш да одреди и да објави која од двете...

Дуинг затапеност

Медиумите не ве повикуваат на глупавост туку на затапеност, на мрзливост во мислењето, на откажување од преиспитувањето, на очекување на сервирање „објективни“ и „вистинити“ информации што ќе ни го...