Имитација на животот

Попусто сите натчовечки напори проектот да успее – дрвјата беа „туширани“ преку лето и „облекувани“ преку зима, греени и ладени, поливани и чувани... И бадијала. Палмите мораа да умрат!...

Чак Бери и македонското национално прашање

Ние уште живееме во она време „пред“, не пред Чак Бери туку пред Гоце Делчев. Ние уште зборуваме дека „државата ни е нападната“, уште се расправаме за национални идентитети,...

Цената на слободата

Лазар Стојановиќ ги пробиваше идеолошките бариери, плаќајќи ја творечката слобода со затвор. Денешните уметници од идеолошките ограничувања прават творечки фундаменти. Затоа денес не може да се сними филм како...

Одбраната на Берлин

Иванов, како директен божји пратеник во библиската земја, не е само меродавен да се качува на столче и од него да скока врз Уставот туку сигурно може да поставува...

Војна на емоциите

Кога една смена на власт се третира како пропаст на светот, тогаш навистина емотивните фактори решаваат многу повеќе од рационалните