Кога ѓубрето управува

Разликата од ординарна терористичка организација и водење политика на македонски начин е во тоа што овде никој не ја презема одговорноста.

Кон излезот

Народот во Дојран одлучи да не се прикажува филмот „Во царството на сетилата“, затоа што е небезбеден за гледање. Како што одлучи дека водата во Дојранското Езеро е безбедна...

Новинарството патриотско, известувањето идиотско

Ставањето на пиедестал на една идеја, едно мислење, едно однесување и нивно поистоветување со патриотизам, држава и единствена исправност е опасна теза, чии последици се сѐ уште видливи во...

Што ни се случи, што направивме и како натаму?

Во моментот кога толку очигледно и прецизно политичката држава ќе биде заменета со полициска, улогата на медиумите се сведува на улогата на оној келнер од „Титаник“ што се обидел...

Од седма сила до 13-то прасе

Сликата на македонското новинарство денес: малку цинизам за распаѓањето на Унијата, малку повеќе ксенофобија и дискриминација кон другите и сето тоа зачинето со соодветна доза надрилекарства. Твитот на некогашната министерка...

Кучињата чувари и кучешките синови

„Кучињата - чувари на демократијата“ сосема легитимно се претвораат во „кучиња - чувари на режимот“. Особено ако режимот се прогласува за неспорно демократски. А има и премногу кучешки синови...

Влијанието на надбубрежните жлезди врз македонското новинарство

Дневниот весник „Дневник“ кој сѐ уште се претставува себеси како водечки, весникот каде што Дарко Марковиќ неколку години го објавуваше „Пецко“ и кому весникот му должи голем дел од...

Нѐ вртат како плоча

Разликата помеѓу она што кај нас се пласира како спин и она што е спин во светското новинарско искуство е во фактот дека ако во светот тешко може да...