Медиокритетите и дебатата

Едни исти новинари во едни исти медиуми повикуваат едни исти соговорници да коментираат едни исти политички збиднувања. „Интелектуална власт во Франција: (Најмногу) 40 медиокритети решаваат за животот или за...

Она што тука ќе го прочитате ќе ве шокира

Сензационализмот е спротивност на новинарството, затоа што една од основните задачи на новинарството (и на новинарот) е да ги штити интересите на јавноста, а тие најчесто не само што...

Зборови и образи

Не е можно првиот човек на информативната програма на МТВ да го извалка образот, а новинарите да останат „чисти“. А тоа значи дека ако новинарите не се со „чист...

Дунавкизација на македонското новинарство

Политичките таблоиди, а тоа се речиси сите овдешни медиуми, не служат ниту како средства за забава ниту за информирање, туку како стап за политички ќотек на и од овдешните...

Хамлет од „Илинденска“ број 2

Непрекинатото телевизиско повторување на новогодишното обраќање на премиерот Груевски доведува до несакани ефекти: тривијализација, здодевност и на крајот – одбивност. Во 1868 година, францускиот композитор Амброаз Томас, на либрето...

Маѓепсаниот круг на лажните вести

Интелектуалната (новинарска) мрза не е ендемска појава и некаков исклучок туку пандемична болест на македонското новинарство. Мрзата, па и онаа интелектуалната, ја има таа особина да нараснува со нејзиното...

„А крај нема…“

Случајот со главниот уредник на „Вест“ е продолжување на практиката на заштита на партикуларните, наспроти јавните интереси. Медиумски настан на неделата, а по своето значење, веројатно, и на подолг...

Мрачното минато и светлата сегашност

Како „Хил“ стана најчитан весник, а Михан најеминентен познавач на медиумската сфера. Еден од оригиналните придонеси на македонската новинарска практика во светскиот журнализам е појавата на медиуми без новинари....

Кој се плаши од Саше Политико?

Телевизијата која направи цела рекламна кампања со својот „црвен телефон“, сега остава впечаток на медиумска црква што треба да ги заштити крепосните гледачи од „неморалните“ јавни истапи. Од некои...

Влијанието на исландскиот тероризам врз читачката публика

(Не)следењето на печатот и медиумите, всушност е мал или помал проблем, наспроти последиците што доаѓаат од оваа практика на македонската интелектуална елита, а тоа пред сѐ е интелектуалната мрза,...