Сребреница: Неказнети масакри

Иако поминаа 22 години од војната во Босна и Херцеговина, ниту еден од непосредните сторители на масовните убиства на Бошњаците, извршени на помалку познати локации за егзекуција, не е...

Чоколадо и лаги, подарок на Ратко Младиќ за децата од Сребреница

Изудин Алиќ имал осум години, кога заедно со другите бошњачки деца во Сребреница, во 1995 година, го сретнал командантот на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, кој им...

Очајното патување кон слободата на преживеаните од Сребреница

Илјадници мажи и момчиња, Бошњаци, кои во 1995 година бегале од српските сили, биле убиени во шумите околу Сребреница, а оние кои преживеале, со денови пешачеле, избегнувајќи заседи и...

Љубиша Беара избра ‘зло’, вели авторот на романот за Беара

Омразата, национализмот и лојалноста кон Ратко Младиќ, направија, полковникот на Војската на Република Српска (ВРС), Љубиша Беара, да стане клучен организатор на масакрот во Сребреница, смета новинарот Ивица Ѓикиќ,...

Стартуваше Маршот на мирот кон Сребреница

Околу 70 лица тргнаа на 240 километри долг пат од Сараево до селото Незук, каде што ќе им се придружат на другите учесници на мировниот марш, кој се организира...

Иницијатива за изградба на споменик на Виталиј Чуркин во Сребреница

Здружение на граѓани од босанскиот ентитет, Република Српска, РС, предизвика лути реакции со својата најава дека покренало иницијатива, во Сребреница да му се подигне споменик на поранешниот руски амбасадор...

Бурни реакции во РС поради предложените измени во кривичниот закон на БиХ

Предложените измени и дополнувања на кривичниот закон на Босна и Херцеговина, според кои негирањето на геноцидот и на злосторствата против човештвото ќе се казнуваат со казна затвор, предизвика бурни...

Добротворна организација ги посочува страдањата на жените во геноцидот во Сребреница

Британска добротворна организација оваа година го свртува вниманието на 11 јули, ден кога се одбележува сеќавањето на страдањата во Сребреница, на ужасите кои жените ги преживеале за време на...

Во Република Српска ќе бидат забранети лекции за Сребреница

Претседателот на Република Српска, РС, Милорад Додик, изјави дека во овој ентитет, никогаш нема да бидат дозволени учебници кои содржат лекции за геноцидот во Сребреница и за опсадата на...