Хрватските десничари провоцираат лоши спомени од 1941 година

Кампањата за одржување на референдум, за намалување на надлежностите на пратениците на српското и на другите малцинства во хрватскиот парламент, потсетува на наредбите на фашистичкиот режим кој управуваше со...

Зошто Вучиќ молчи за пресудата на Шешељ?

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, за време на војните, беше најважниот штитеник на ултранационалистот, Воислав Шешељ, па затоа не изненадува што тој не кажа ништо за пресудата, со која...

Како Јасеновац, како концентрационен логор, исчезна од Википедија на хрватски јазик

За разлика од другите јазици, во хрватската верзија на текстот за концентрациониот логор од Втората светска војна, Јасеновац, во Википедија, логорот е наречен „собирен логор“, фашистичките злосторства се минимизирани,...