Босанските Срби открија споменик посветен на руските доброволци

Во босанскиот град Вишеград, кој се наоѓа во ентитетот Репубика Српска (РС), во кој пред војната мнозинството жители биле Бошњаци, беше откриен споменик во чест на руските доброволци, кои...

ООН го повика Косово да спроведе истрага во врска со „заканата за етничко чистење“

Мисијата на ООН во Косово, ги повика властите да покренат истрага, откако пратеникот, Даут Харадинај, се закани со војна и изјави дека на Косово нема да има Срби, доколку...

Поранешен припадник на ВРС обвинет за убиства и силување

Поранешниот припадник на Војската на Република Српска, ВРС, Саша Цветковиќ, е обвинет за воени злосторства извршени во Сребреница и Братунац во 1992 година, односно за убиства и силување на...

Поделеноста негативно влијае на стратегијата за соочување со военото минато во Косово

Работната група за изработка на Национална стратегија за соочување со военото минато, формирана со поддршна на Владата на Косово, се соочува со проблеми поради поделбите, несогласувањата и неупехот во...

Започна судење на девет босански Срби за злосторства извршени над Бошњаци

На девет поранешни припадници на воените и полициски сили на босанските Срби, им се суди за неколку дела, вклучувајќи затворање, тортура и убиство на бошњачки цивили, извршени во регионот...

БиХ: Намалени казни за геноцидот во Сребреница

Судот на Босна и Херцеговина им ги намали затворските казни на поранешните припадници на специјалните полициски сили на босанските Срби, Душко Јевиќ и Ѓуриќ Мендељев, на кои беа осудени...

Моето Сараево, град на толеранција и на отпор

Мелиха Зимиќ, пред 72 години била сведок на ослободувањето на Сараево од нацистичката окупација, а на одбележувањето на јубилејот, се сеќава како гордиот дух на овој град, ѝ помогнал...

БиХ чека екстрадиција на девет лица осомничени за воени злосторства

Министерството за правда на Босна и Херцеговина, чека екстрадиција на девет лица, осомничени за воени злосторства, од Соединетите Американски Држави (САД), Русија, Швајцарија, Франција, Србија, Бразил и Австралија.