Наводниот убиец на Ќурувија „за малку ќе бил уапсен во 2001 година“

На судењето за убиство на поранешниот српски опозициски новинар, Славко Ќурувија, поранешен функционер на Државната безбедност на Србија, изјави дека во 2001 година му било речено да приведе еден...

Сопругата на Ќурувија го „препознала убиецот“ на својот сопруг

Поранешниот министер за внатрешни работи на Србија, Душан Михајловиќ, пред судот во Белград изјави дека сопругата на опозицискиот новинар, Славко Ќурувија, рекла оти го препознала оперативецот на Министерството за...

Антифашистичките споменици „несакано наследство“ на Хрватска

Во услови кога Хрватска станува сѐ поконзервативна, многу споменици изградени за време на комунизмот, во чест на победата над фашизмот, се оставени на забот на времето или се уништени

Четиринаесет години од атентатот на Ѓинѓиќ

Семејството, приврзаниците и политичките колеги на Зоран Ѓинѓиќ, ја одбележаа 14-годишнината од убиството на овој реформистички премиер, извршено во 2003 година Пишува: Маја Живановиќ / Белград Во неделата во Белград...

Фотографии кои ги овековечиле клучните моменти од распадот на Југославија

Изложбата, насловена како „Лекции од '91“, ги документира клучните моменти од распадот на Југославија и го иницира прашањето за употребата на фотографиите како пропаганден материјал за време на војната

Ќе се снима филм за Анте Готовина

Во Хрватска овој месец започнува снимање на филм за животот на хрватскиот генерал Анте Готовина, кого Хашкиот трибунал го ослободи од обвиненијата за воени злосторства

Косово: Подигнато обвинение за воени злосторства против припадник на ОВК

Специјалното обвинителство на Косово, подигна обвинение против поранешниот припадник на Ослободителната војска на Косово (ОВК), Ремзи Шала, со кое го товари за киднапирање на цивилно лице од албанска националност,...

Водач на Земунскиот клан „признал дека го убил Ќурувија“

Миладин Сувајџиќ, поранешен член на Земунскиот клан, пред судот во Белград сведочеше дека еден од водачите на кланот, „признал“ дека го убил српскиот опозициски новинар, Славко Ќурувија, во 1999...