БиХ: Намалени казни за геноцидот во Сребреница

Судот на Босна и Херцеговина им ги намали затворските казни на поранешните припадници на специјалните полициски сили на босанските Срби, Душко Јевиќ и Ѓуриќ Мендељев, на кои беа осудени...

Моето Сараево, град на толеранција и на отпор

Мелиха Зимиќ, пред 72 години била сведок на ослободувањето на Сараево од нацистичката окупација, а на одбележувањето на јубилејот, се сеќава како гордиот дух на овој град, ѝ помогнал...

БиХ чека екстрадиција на девет лица осомничени за воени злосторства

Министерството за правда на Босна и Херцеговина, чека екстрадиција на девет лица, осомничени за воени злосторства, од Соединетите Американски Држави (САД), Русија, Швајцарија, Франција, Србија, Бразил и Австралија.

Наводниот убиец на Ќурувија „за малку ќе бил уапсен во 2001 година“

На судењето за убиство на поранешниот српски опозициски новинар, Славко Ќурувија, поранешен функционер на Државната безбедност на Србија, изјави дека во 2001 година му било речено да приведе еден...

Сопругата на Ќурувија го „препознала убиецот“ на својот сопруг

Поранешниот министер за внатрешни работи на Србија, Душан Михајловиќ, пред судот во Белград изјави дека сопругата на опозицискиот новинар, Славко Ќурувија, рекла оти го препознала оперативецот на Министерството за...

Антифашистичките споменици „несакано наследство“ на Хрватска

Во услови кога Хрватска станува сѐ поконзервативна, многу споменици изградени за време на комунизмот, во чест на победата над фашизмот, се оставени на забот на времето или се уништени

Четиринаесет години од атентатот на Ѓинѓиќ

Семејството, приврзаниците и политичките колеги на Зоран Ѓинѓиќ, ја одбележаа 14-годишнината од убиството на овој реформистички премиер, извршено во 2003 година [cincopa AENAU6NyeSeG] Пишува: Маја Живановиќ / Белград Во неделата...

Фотографии кои ги овековечиле клучните моменти од распадот на Југославија

Изложбата, насловена како „Лекции од '91“, ги документира клучните моменти од распадот на Југославија и го иницира прашањето за употребата на фотографиите како пропаганден материјал за време на војната